Doorkomende Tandjes

Hangerig, kwijlen, overal op bijten, slecht slapen en soms zelfs zure poep. Allemaal symptomen dat er tandjes bij jouw kindje aankomen. Gemiddeld komen eerst de onderste twee snijtanden in de onderkaak en daarna de twee tandjes in de bovenkaak. De eerste kiezen komen door zo vanaf te eerste verjaardag. Als je kindje tweeënhalf jaar is heeft hij vaak de meeste tanden en kiezen wel gekregen.

Zo’n doorkomend tandje kan ontzettend pijn doen. Met je voorstellen dat er iets scherps en hards zich door jouw tandvlees heen duwt. Je kan je kindje op verschillende manier helpen om die pijn te verzachten en het ietsjes comfortabeler te maken. Dat wil je natuurlijk wel veilig en verantwoord doen. Deze duurzame handigheidjes kan je gebruiken.

Baby Tandgel

Een van de bekendste middeltjes om de pijn te verlichten is, naast paracetamol om de echte koorts- of pijnpieken tegen te gaan, is tandgel. Bekend onder verschillende namen, zoals Chamodent van VSM. Chamodent tandgel is een plantaardig middel, dus zonder dierlijke ingrediënten. Het is een homeopathisch geneesmiddel, wat betekent dat het de natuurlijke genezing en werking van het lichaam stimuleert. Met andere woorden; het helpt je kindje een handje met het door laten komen van de tandjes. Het zijn dus geen échte medicijnen die je je kindje geeft.

Ook Nûby biedt tandgel aan, bestaande uit uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Het bestanddeel Citroganix verzacht te pijn én dood de bacteriën die gaatjes veroorzaken. Een veilige en handige keuze dus al je je baby wilt helpen tijdens deze moeilijke periode. En geen zorgen als je baby per ongeluk wat inslikt; het is volkomen veilig.

Bijtring

Vind je het niet zo’n fijn idee om een middeltje in het mondje van je kleintje te smeren, dan kan je ook kiezen voor andere hulpmiddelen, zoals een bijtring. Een bijtring biedt tegendruk tegen het doorkomende tandje, waardoor het pijnverzachtend werkt. En je kindje bijt een beetje door het tandvlees heen, waardoor de tand eerder tevoorschijn komt. Dat gaat dus sneller!

Maar ook met een bijtring moet je de juiste uitkiezen. Pas om met plastic en BPA. Ook bijtringen die kleine onderdelen bevatten, zijn niet geschikt voor je kleintje. Door slijtage kunnen die stukjes losraken en kan je baby er in stikken. Gelukkig zijn er Europese Richtlijnen waaraan babyproducten moeten voldoen, dus de meeste zijn zeker wel veilig.

Bijtring materialen

Een natuurrubberen bijtring is veilig in gebruik als ook de verf natuurlijk is. Een van de bekendste bijtringen van natuurrubber is Sophie de Giraf. Ook Havea en Trixie hebben bijtringen van natuurrubber in hun assortiment.

Een houten bijtring is lekker stevig en biedt veel tegendruk. Kies je voor hout, kies dan wel FSC hout. Vaak zit er ook een stofje of breiwerkje om de ring heen. Ook hierin kan je duurzaam kiezen, door voor 100% biologisch katoen.

Je zult ook veel plastic bijtringen tegenkomen. Makkelijk in gebruik, vaak met leuke vrolijke kleurtjes en makkelijk schoon te maken. Plastic is natuurlijk een minder duurzame keuze dan natuurrubber of hout, maar ook hierin kan je bewust duurzaam zijn. Kies dan voor gerecycled plastic, waardoor er kostbare grondstoffen worden bespaard.

Barnsteen

Een hulpmiddel van een heel andere categorie is een enkelbandje of kettinkje van barnsteen. Barnsteen wordt door de homeopathische geneeskunde als een natuurlijk pijnstillend middel erkend. Door je kindje barnsteen te laten dragen op de blote huid, wordt de last van doorkomende tandjes minder. En daarnaast staat het ook nog eens heel schattig!

Let wel op, want de kleine steentjes kunnen door slijtage losraken. De armband of ketting is dus ook niet bedoeld om op te kauwen. Laat je kleintje de armband niet tijdens het slapen dragen, maar alleen onder toezicht van een ouder.

Invriezen van fruit zoals watermeloen

Is je baby al ietsjes ouder en eet hij of zij al fruit? Dan is het ideaal om een stukje fruit zoals meloen (in een puntje) in de vriezen en dit bevroren aan je kindje te geven. De kou verdooft de pijn aan het tandvlees en de tegendruk van het bevroren fruit helpt de druk op het tandvlees te verminderen, net als een bijtring. Het is daarnaast lekker en gezond. Win-win natuurlijk!

Wil je niet dat je kindje met de blote handen eet, of is hij daar nog te jong voor? Dan is een fruitspeen een ideale uitkomst. Door daar koude stukjes fruit in te doen, bereik je hetzelfde; kou en tegendruk op het tandvlees. Een fruitspeen heeft vaak een handig handvat, zodat je baby goed grip houd, maar wel lekker zelf kan kauwen en proeven.

Let hierbij er wel op dat de speen minimaal BPA vrij is. Duurzame fruitspeentjes zijn nog erg weinig verkrijgbaar.

Het is een fase

En bedankt daarnaast dat je baby tijdelijk pijn heeft. Knuffels en kusjes van papa en mama zijn nog altijd de beste remedie tegen pijn. Zodra het tandje door is gebroken verdwijnt de pijn en zal je baby weer iets lekkerder in zijn vel zitten. Tot het volgende tandje doorkomt. En dan zo’n 20 keer.

Populaire Onderwerpen

Plastic, RVS of Glas? Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten voor een veilige en duurzame keuze?

Een baby gebruikt maar liefst 2555 luiers in het eerste jaar. Dat kan goedkoper en vooral duurzamer met wasbare luiers!

Onderwerp 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the

Onderwerp 4

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the