Of je nou borstvoeding geeft of je baby flesvoeding drinkt, je hebt flesjes nodig in huis. Ja ook als je borstvoeding geeft, want af en toe (of wat vaker) een flesje afgekolfde melk is handig en ook nuttig. Maar waar moet je nou op letten als je melkflesjes gaat kopen? Hoe kies je goede, duurzame flesjes, die passen bij jou en je baby? In dit artikel lees je daar meer over.

Materialen

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kan kiezen. De meest bekende is de plastic fles. Ook zijn er flessen van glas en van metaal zoals RVS. Oh en we gaan het ook nog over natuurrubber hebben.

Plastic flessen – BPA vrij

De meeste flessen die verkocht worden zijn van plastic. Licht van gewicht, goed schoon te maken en stootbestendig. Klinkt ideaal toch? Let er dan wel heel goed op dat de fles BPA vrij is.

BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in het voedsel terechtkomen, aldus het Voedingscentrum.

BPA is sinds 2011 verboden in babyflesjes en sinds 2018 in verpakkingen met voedsel voor kinderen tot 3 jaar. Dat betekent dat de flessen die je tegenwoordig koopt veilig zijn, maar let dus op met oude flessen.

Het lijkt er dus op dat plastic flessen veilig in gebruik zijn. Maar wist je dat plastic flessen microplastics afgeven bij het verwarmen? Als je de fles in de flessenwarmer zet bijvoorbeeld, dan gebeurt dit al. Vanuit dit oogpunt is het dus raadzaam om voor een ander materiaal te kiezen.

Glazen flessen

Een babyfles van glas is zo gek nog niet. Het grootste voordeel is dat glas geen chemische stoffen afgeeft en die komen dus ook niet in de baby’s melk terecht. Een glazen fles is stevig, onderhoudsvriendelijk, verkleurd niet en stinkt niet. Een hele duurzame en milieuvriendelijke keuze.

Maar nou zal je vast denken: een glazen fles? Die laat je baby toch zo kapot vallen? Tegenwoordig worden babyflesjes gemaakt van gehard glas. Dat breekt lang niet zo snel als gewoon glas. En daarbij kan je er een siliconen hoes voor kopen, zodat ie nog meer beschermd is. En het houdt ook lekker vast.

RVS flessen

En dan zijn er ook flessen van RVS. Roestvrij staal, roestvast staal of stainless steel. In tegenstelling tot aluminium flessen, hebben RVS flessen geen epoxy coating nodig aan de binnenkant. Ze zijn BPA-vrij en antibacteriële eigenschappen. En de twee grootste voordelen tegenover een babyfles van glas, is dat een babyfles van RVS tegen een (flink) stootje kan en lichter is!

De flessen van Pura zijn zo ontwikkeld dat de flessen superlang meegaan. Er past een speen op, maar ook andere doppen, zoals een sportdop. Zo kan je de fles voor verschillende activiteiten en verschillende leeftijden gebruiken. Ontzettend duurzaam toch?! Pura is 100% plasticvrij, dus ook alle doppen die erop passen.

Natuurrubber

Natuurrubber heeft veel kenmerken van plastic, maar is geen plastic. En zoals de naam als zegt, is het een natuurproduct. Dus BPA-vrij en vrij van andere schadelijke stoffen. Er bestaan nog geen natuurrubberen flessen, maar wel accessoires van natuurrubber. Denk aan natuurrubberen spenen, fopspenen, bijtringen en andere speeltjes.

De laatste jaren gaan er wel wat tegenstrijdige meningen rond op het internet over natuurrubber. Want natuurrubber an sich is niet bruikbaar. Daarom worden er chemische stoffen aan natuurrubber toegevoegd om het bruikbaar te maken. Denk aan conserveermiddelen, kleurstoffen, vulstoffen en weekmakers. Dat maakt natuurrubber kwetsbaar.

Conclusie

Er is dus geen flesje dat als allerbeste naar voren komt. Het zijn een aantal voors en tegens die je moet afwegen. Let daarbij niet alleen op je persoonlijke wensen, maar ook om de “handigheid” van flesjes. Mag een flesje in de vaatwassen bijvoorbeeld? Kan je een flesje in de flessenwarmer zetten of zelfs in de magnetron? Kan je het flesje uitkoken, in de pan of in de magnetron? En hoeveel waarde hecht je hieraan?

Bekende merken

De meest bekende merken van babyflesjes zijn Difrax, Philips Avent en Dr. Brown, je ziet ze hieronder. Ze bieden plastic flesjes en ook glazen flessen aan. Lees er eens meer over en bekijk wat jou het beste bevalt. Bekijk daarna ook eens andere merken zoals Kruidvat, Hegen, Hevea en NUK.

Wat vind jij belangrijk als het om babyflesjes gaat? Heb jij je er al eens in verdiept en verder gekeken dan de standaard plastic flesjes?

Philips Avent
Dr. Brown’s Options+
Difrax Anti-Colic

Populaire Onderwerpen

Een baby gebruikt maar liefst 2555 luiers in het eerste jaar. Dat kan goedkoper en vooral duurzamer met wabare luiers! 

Doorkomende tandjes kunnen erg vervelend zijn. Probeer eens een bijtring, fruitspeen, tandgel of zelfs barnsteen

Onderwerp 3

Doorkomende tandjes kunnen erg vervelend zijn. Probeer eens een bijtring, fruitspeen, tandgel of zelfs barnsteen

Onderwerp 4

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the