Opbrengst zonnepanelen verhogen, hoe doe je dat?

Zo haal je het beste uit je zonnepanelen

Zonnesystemen produceren veel elektriciteit als het helder weer is. Maar wat kun je doen als wolken de zon blokkeren of bomen een schaduw werpen? Vermogensoptimalisatoren slagen erin dit te compenseren – maar er is een reden waarom niet iedere eigenaar van een zonnesysteem er een gebruikt.

De taak van een vermogensoptimalisator is snel uitgelegd: het is in wezen een klein elektrisch kastje dat het vermogen van een standaard zonnesysteem controleert en regelt. Op die manier kan de zonnepanelen opbrengst tot 25 procent worden verhoogd. Daartoe houdt hij de afzonderlijke zonnemodules zo lang mogelijk op hun maximale vermogenspunt (MPP). Zonder dit toestelletje verandert het MPP voortdurend.

Het vermogen van een fotovoltaïsche module wordt berekend uit de stroom en de spanning. Dit wordt echter beïnvloed door de zonnestraling en de temperatuur van de module, waardoor de stroomopbrengst afneemt. Vooral schaduw van bomen of schoorstenen kan het rendement van het hele systeem verminderen. Je zou het op het eerste gezicht niet denken, zeker niet als zonnepanelen het hele dak sieren, maar vaak is het al voldoende dat een paneel in de schaduw ligt om de elektriciteitsproductie te doen afnemen.

Dit komt doordat de afzonderlijke modules in een string zijn verbonden – wat normaal geen problemen oplevert. Namelijk, als alle modules belicht zijn, produceren ze een vergelijkbaar rendement en een centrale omvormer regelt het maximum vermogenspunt. Maar als een schaduw een enkele module in deze keten verduistert, beïnvloedt dat alle schakels in de keten. De zwakste module bepaalt de output van de hele module.

Om dit te voorkomen, zijn er PV-optimalisatoren. Hij zet de gelijkstroom op de beschaduwde module om in gelijkstroom met een andere spanning. In principe wordt de module losgekoppeld van de keten van zonnemodules en vermindert hij niet langer het totale vermogen van het systeem.

Wanneer is een PV-optimalisator de moeite waard

Op het eerste gezicht lijkt het alsof iedere eigenaar van een zonnesysteem PV-optimizers zou moeten aanschaffen om echt het maximale uit zijn systeem te halen. Maar, zoals zo vaak het geval is, zijn er addertjes onder het gras. Ten eerste verbruiken de kleine optimizers zelf elektriciteit. Ten tweede zijn ze duur in aanschaf en kosten ze tussen de 50 en 200 euro per geïnstalleerde kilowattpiek.

Afhankelijk van hoeveel het zonnepaneel kost, moet het rendement met vijf tot vijftien procent worden verhoogd om de aankoop überhaupt te kunnen herfinancieren. Daarom zijn ze meestal alleen de moeite waard als het eigen dak ongunstige omstandigheden voor zonnesystemen biedt – zoals schaduw van bomen of als het systeem in twee verschillende richtingen is gebouwd. In het algemeen controleren aanbieders van zonne-energiesystemen vooraf of PV-optimizers überhaupt nodig zijn of niet.

Je moet er ook rekening mee houden dat de PV-optimalisatoren achteraf nog werk kunnen betekenen. Als een of meer PV-optimizers worden geïnstalleerd, zullen deze worden blootgesteld aan zeer ongewone omstandigheden. Hoge temperaturen in de zomer, vochtigheid en andere invloeden kunnen nogal wat slijtage en schade veroorzaken aan de dozen, die vol zitten met elektronica. Een defecte optimizer is gemakkelijk op te sporen, maar op het dak zijn ze moeilijk te bereiken. Het goede is toch dat de garanties meestal hoog zijn – tot 25 jaar.

Kun je PV-optimizers achteraf inbouwen

Je kunt ook achteraf optimizers in bestaande systemen inbouwen. Bekende en betrouwbare fabrikanten zijn onder meer SolarEdge, Tigo en Huawei. Als je echter een nieuw zonnesysteem wilt aanschaffen, moet je dit meteen bespreken met je leverancier van zonnesystemen. Op die manier kun je vanaf het begin het volledige prestatiepotentieel van je systeem benutten.