2555 luiers in het eerste jaar!

Heb je enig idee hoeveel luiers een baby nodig heeft in het eerste levensjaar? Google wijst uit dat een kindje gemiddeld 7 luiers per dag nodig heeft. Reken eventjes door en dan kom je uit op 2555 luiers per jaar. Er werden in 2019 196.680 baby’s geboren. Wil je weten hoeveel luiers dat dan in totaal zijn? Meer dan 433,5 miljoen! En dan hebben we het alleen nog maar over het eerste levensjaar van een baby.

Een luier kost zo’n 15 tot 30 cent per stuk, afhankelijk van het merk en type dat je koopt. Dat betekent dat luiers in het eerste jaar tussen de €380 – €766 kosten. 

Dat kan duurzamer en goedkoper!

Wasbare luiers

Bah, wat vies, dat stinkt, wat onhandig. Een greep uit de eerste reacties die vaak worden gegeven als een moeder of vader in aanraking komt met wasbare luiers. Misschien denk jij er ook wel zo over. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van wasbare luiers en ook dat het helemaal niet vies is!

Wasbare luiers, of uitwasbare luiers zoals ze ook wel genoemd worden, zijn alles behalve de luiers van vroeger. Het is zo veel meer dan een doek die met een veiligheidsspeld wordt vastgezet. Tegenwoordig zijn het hele fleurige en mooie broekjes met drukknoopjes.

Wasbare luiers hoe werkt het?

Een wasbare luier is opgebouwd uit drie lagen: een inlegvel, een absorberende binnenkant en een waterdichte buitenkant.

Het inlegvel gebruik je om de poep op te vangen en deze weg te kunnen gooien. Het is een papiertje die je van een grote rol afhaalt en in de luier legt. Zit er alleen plas op het velletje? Dan kan die gewoon mee in de wasmachine. De meeste velletjes zijn bestand tegen zo’n 5 tot 10 keer wassen en zijn biologisch afbreekbaar. Er zijn overigens ook inlegvellen van stof, zoals fleece. Hier schud of veeg je de poep vanaf en gaan vervolgens mee in de was.

De absorberende binnenkant zorgt ervoor dat het vocht, veelal plas maar ook vocht uit poep, wordt opgevangen. In tegenstelling tot wegwerpluiers zitten er geen korrels in die worden opgezet in gel bij aanraking met vocht. Het is puur de stof en de meerdere lagen die het vocht opvangen.

De buitenkant, die waterdicht is, zorgt ervoor dat de kleding van je kindje niet nat wordt. Wel zo handig.

Wasbare luiers verschonen

Dat gaat eigenlijk op dezelfde manier als een wegwerpluier. Je doet de luier open, je haalt de absorberende binnenkant met het inlegvel eruit en doet deze in de waszak in de emmer. Had je baby gepoept, dan kan je de drol of de platte poep in de wc deponeren (laat je kindje natuurlijk niet alleen achter op de commode in verband met valgevaar). Het velletje kan je dan weggooien of ook in de waszak doen. Je pakt dan een schone, droge binnenbroek en trekt deze aan bij je baby. Vergeet ook het inlegvel niet. Dan klik je de buitenbroek weer dicht en klaar is kees!

Wasbare luiers wassen

Dit klinkt als het vieze klusje, maar is zeker niet minder vies dan een volle emmer met wegwerpluiers legen! Dat stinkt! De natte binnenkant, met of zonder inlegvel, heb je verzameld in een grote waszak of wasnet. Die pak je in z’n geheel uit de emmer en schudt de luiers in de wasmachine. Bij sommige merken stop je zelfs het hele wasnet in de machine.

Je spoelt eerst de luiers goed uit op de spoelstand, en daarna was je de luiers op 60 graden. Dan natuurlijk nog even drogen aan de waslijn en ze zijn klaar om opnieuw gebruikt te worden.

De fleurige buitenkant van de luiers hoef je natuurlijk alleen maar te wassen als deze vies is geworden. Je wast dus vooral de binnenkant die de plas absorbeert.

Wasbare luiers vergelijken & Proefpakket

Net als merken wegwerpluiers, zijn er ook tal van merken voor wasbare luiers. Ze zijn allemaal net weer eventjes anders. De ene werkt met (biologisch afbreekbare) inlegvellen. De ander met stoffen inlegvellen. De een biedt all-in-one broekjes aan, waarbij de binnen- en buitenkant in één luier zitten. De ander werkt wel met een losse binnen- en buitenkant. Zoek vooral even uit wat voor jou het beste werkt.

Heb je een merk gevonden waarvan jij denkt dat het bij jou en jullie baby past? Dan is het verstandig om een wasbare luiers proefpakket te bestellen. Daarmee koop je dus niet direct het gehele pakket, maar een paar broekjes. Daarmee kan je, zonder dat je direct hele hoge kosten maakt, onderzoeken of wasbare luiers iets voor jullie is.

Ben je enthousiast? Dan koop je ook het hele wasbare luiers pakket. Deze kosten zo tussen de €400 en €700, afhankelijk van jouw wensen.

Wasbare luiers merken

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens een van deze merken en onderzoek welke het beste bij jou past:

BonBini’s
HappyBear
TotsBots

Populaire Onderwerpen

Plastic, RVS of Glas? Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten voor een veilige en duurzame keuze?

Doorkomende tandjes kunnen erg vervelend zijn. Probeer eens een bijtring, fruitspeen, tandgel of zelfs barnsteen

Onderwerp 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the

Onderwerp 4

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the