Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen ben je liever kwijt dan rijk!

Bedwantsen behoren tot de familie van de platwantsen en danken hun naam omdat letterlijk graag op de slaapplaatsen van vogels en zoogdieren parasiteren, dus ook in je matras, slaapkussen of matras…
Jonge parasieten zijn bleek van kleur en piepklein, waardoor ze met het blote oog moeilijk te zien zijn. De oudere dieren zijn roodbruin van kleur. Ze voeden zich namelijk met bloed waardoor hun lichaam dikker en wordt de kleur intenser tot opvallend rood-zwart. Met bloed verzadigde bedwantsen zijn op deze manier gemakkelijk te vinden. Zo’n beet kan niet alleen vervelend jeuken, deze parasieten kunnen ook ziektes overbrengen. Het is daarom belangrijk om snel te handelen als je deze kriebeldieren ontdekt.

Bestrijd bedwantsen – zonder verdelger

Bedwantsenplagen zijn te herkennen aan kleine, zwarte stippen op matrassen, lakes, dekbedden of kussens. Hun uitwerpselen zien er van een afstand uit als schimmelsporen en kunnen er gemakkelijk voor worden aangezien. Je kan ook dode dieren of de schelpen van levende dieren op het laken, kussen of onder het bed en de lattenbodem vinden. Bedwantsbeten lijken op muggenbeten. Als iemand bijzonder vaak wordt gebeten, kunnen langdurige allergische reacties optreden.
Om de bedwantsen te bestrijden en de parasieten kwijt te raken, moet je stap voor stap te werk gaan .

  • Het eerste dat je moet doen, is alle besmette kamers grondig opruimen. Hoe minder schuilplaatsen bedwantsen hebben, hoe beter. Orde helpt ook bij het observeren waar de bedwantsen kruipen om specifiek een verspreiding te bevatten. Let op: Verplaats onbehandelde artikelen niet zomaar naar andere kamers. Dit kan leiden tot een verdere verspreiding van bedwantsen!
  • De volgende stap in het wegwerken van bedwantsen is grondig stofzuigen. Stofzuig de getroffen kamer of kamers in alle hoeken en randen.
    Ook het gehele bedframe en alle scheuren in de matras moeten worden behandeld.
    De achterkant en binnenkant van meubels kunnen ook besmet zijn – dus verwijder alle meubels van de muur en ruim alle planken op om alle bedwantsen te vinden en te verwijderen.De stofzuigerzak moet dan direct in een aparte en luchtdichte plastic zak worden weggegooid !
  • Als je bedwantsen ontdekt tijdens het opruimen en stofzuigen van de kledingkast, was je kleding dan op minimaal 50 °C. Doe de gewassen kleding indien mogelijk ook in de droogtrommel.
  • Om bedwantsen in alle ontwikkelingsstadia effectief te elimineren – ook de eieren – is een stoomreiniger geschikt voor het behandelen van tapijten of matrassen. De stoom moet een temperatuur hebben van minimaal 65 °C – de parasieten gaan dood bij een temperatuur van meer dan 50 °C.

Creatieve en vooral preventieve oplossingen

Het principe van temperatuurdoding kan ook op andere manieren worden nagebootst. Plaats de spullen bijvoorbeeld in een luchtdichte verpakking in een grote plastic zak in de zon of in een verwarmde auto, in een serre of in een sauna. De warmte moet diep doordringen om alle bedwantsen te elimineren.
Om voorgoed van bedwantsen af ​​te komen, helpen preventieve maatregelen:

  • Bevestig een bedwantsbeschermhoes op de matras
  • Verplaats het bed indien mogelijk weg van de muur – dit maakt het moeilijker voor bedwantsen om er toegang toe te krijgen!
  • Plak dubbelzijdig plakband op de poten van het bedframe. Hun pootjes blijven eraan plakken en kunnen niet tot op het bed kruipen. De tape moet echter regelmatig worden vernieuwd.
  • Om in de laatste stap alle gaten, scheuren en andere openingen van bedwantsen te bevrijden, kunt je kiezelgoer (diatomeeënaarde) op de gewenste plaatsen verdelen, een milieuvriendelijk middel tegen bedwantsen dat in poedervorm wordt gekocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *