Het belang van goed vastgoedbeheer

Exploitatie van vastgoed draait om het op een rendabele manier draaiende houden van een pand. Alle lasten die hierbij komen kijken, moeten uit de opbrengst van de exploitatie worden betaald. Deze lasten kunnen o.a. bestaan uit al het noodzakelijk onderhoud waar huurders rechtmatig aanspraak op kunnen maken of investering in duurzaamheid. Het vastgoedbeheer kun je als eigenaar zelf uitvoeren, maar je kunt het ook uitbesteden aan professionals. Vastgoedbeheer omvat de verhuur van het pand, de incasso van servicebijdragen en huren, service en onderhoud, klachtenbehandeling en financiële verantwoording.

Regelgeving

Bij het verhuren van vastgoed gelden strenge regels. Hierbij valt o.a. te denken aan het strenge puntensysteem bij verhuur in de sociale sector en aan de verplichting tot onderhoud en de controle hierop. Professionals in vastgoedbeheer nemen deze verantwoordelijkheden van de eigenaren over. Vastgoedbeheerders hebben de mensen én middelen om de performance van vastgoed optimaal te krijgen. Een van deze middelen is speciale software waarmee overzichtelijke data wordt verkregen. Deze data is, zeker bij een grotere portefeuille, onmisbaar.

Tevredenheid van de huurders

Huurverhogingen dienen ruim op tijd bekend gemaakt te worden, omdat huurderstevredenheid van groot belang is voor het rendement van vastgoed. Een professionele vastgoedbeheerder heeft aandacht voor relatiebeheer en overzichtelijke huurcontracten. Daarnaast reageert hij adequaat op klachten en werkt hij preventief aan het voorkomen ervan. Tevens adviseert een vastgoedbeheerder de eigenaar bij zaken als renovatie, verkoop, investering in duurzaamheid en het voorkomen van leegstand. Een professionele vastgoedbeheerder kan de kenmerkende kwaliteiten van een pand omzetten in een optimale huurprijs middels een contract dat ook juridisch gezien in orde is.

Belastingtechnisch voordeel

Er is nog een andere reden waarom het voor de particuliere vastgoedeigenaar aantrekkelijk is om het beheer over te laten aan een vastgoedbeheerder. Wanneer je als eigenaar het onderhoud verzorgt, renovaties doorvoert of huurcontracten afsluit, kan de Belastingdienst dit zien als meer dan normaal vermogensbeheer, waardoor het belast kan worden in box 1. Om het in box 3 te houden, is het verstandig het vastgoedbeheer extern onder te brengen.

Hoe herken je een goede vastgoedbeheerder?

Een geschikte vastgoedbeheerder heeft afdelingen voor commerciële, technische, financiële en administratieve activiteiten. Vaak zijn de afdelingen verder onderverdeeld naar gelang de bestemmingen van de panden (retail, residentieel, logistiek of kantoor). Een gestructureerde werkwijze omvat een inventarisatie, een korte en een lange termijnplan, planning en uitvoering van de werkzaamheden. Daarna volgen rapportage en controle en, indien nodig, het aanpassen van het plan van aanpak.

Intake

Tijdens de intake worden de contracten en de onderhoudsstaat van het pand beoordeeld. Tevens wordt gevraagd naar de visie van de eigenaar. In overleg met de eigenaar wordt een jaarplan opgesteld waarna het budget vastgesteld wordt. Daarna treedt het plan in werking en kunnen werkzaamheden worden uitbesteed aan aannemers. De vastgoedbeheerder bewaakt continu het voortgangsproces.

Financiële planning

Een belangrijk onderdeel is een goede planning van het onderhoud. Hiervoor is een financiële begroting over meerdere jaren nodig, waarop het jaarbudget gebaseerd kan worden. Vaak leggen vastgoedbeheerders maandelijks of per kwartaal verantwoording af aan de eigenaren met een rapportage over opbrengsten en kosten.

Optimaal ontzorgd

De keuze voor een professionele vastgoedbeheerder levert de vastgoedeigenaar louter voordelen op. De beheerder neemt de taken van de eigenaar op zich en is daarbij verantwoordelijk voor het behalen van de optimale beleggingsresultaten van vastgoed dat klaar is voor de toekomst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *